Espai per compartir les meves experiències a la intervenció psicopedagògica

martes, 31 de marzo de 2015

La preparació de la sessió formativa

Durant aquest primer periode del pràcticum he estat treballant amb les coordinadores en la preparació d'una sessió formativa adreçada als monitors del projecte. La empresa dona molt valor a la formació  continuada dels professionals que hi treballen i solen organitzar sessions almenys un parell de cops a l'any. Una de les queixes que els professionals tenien de formacions anteriors, es que no s'ajustaven a la realitat en que ells estan intervenint. Per exemple, havien fet una formació sobre Alternatives al càstig, i ells valoraven que cap de les estratègies que s'havien proposat eren útils en treballar amb un tipus de població com aquests infants. Així doncs, les coordinadores havien demanat poder fer aquesta formació "de manera interna" per tal de poder ajustar-se molt a la situació que estan vivint.
El comportament disruptiu de l'alumant és el tema que escollim com a central per plantejar la sessió, on, més enllà de proposar-nos donar una classe magistral, pretenem la reflexió dels monitors sobre els alumnes, sobre la seva intervenció i sobre com poden millorar la seva feina per tal d'aconseguir un millor dels infants. 
En inici, pensem en una sessió plena de dinàmiques de grup que fomentin la reflexió i la posada en comú de les seves experiencies, que afavoreixi les relacions entre els professionals i cohesioni l'equip de treball. Pretenem que la sessió serveixi per construir coneixement tots plegats.
Juntament amb les coordinadores del projecte i la responsable pedagògica, la meva tutora, decidim tractar els següents temes:
·         Infància en risc. Sistemes que influeixen en el desenvolupament infantil. La importància del context.
·         Situacions conflictives: Com cal respondre davant el conflicte?
·         Els alumnes amb dificultats per a la regulació del comportament. Estratègies de intervenció.
·         Bones pràctiques per evitar i afrontar les conductes disruptives a l’aula.



lunes, 23 de marzo de 2015

Sobre la meva intervenció

A partir de la meva estada durant el pràcticum I a les escoles del projecte, he pogut constatar com el comportament disruptiu dels alumnes durant les activitats és un tema recurrent que preocupa molt als professionals i que certament, dificulta molt el desenvolupament de les sessions i el bon funcionament del projecte. És per això, que l'objectiu principal de la meva intervenció és ajudar als monitors en l'abordatge d'aquest tipus de comportament, per tal de millorar la convivencia i el clima escolar. Amb aquesta finalitat, em proposo desenvolupar dues accions:

 Acció 1: Preparació d’ una sessió formativa pels monitors del projecte, per tal de compartir les seves experiències i vivències quotidianes i parlar de bones pràctiques de intervenció davant conductes disruptives i resolució de conflictes.

 Acció 2. Elaboració d’un material / dossier que doni eines als monitors a l’hora de preparar les activitats, incidint en la importància que té la correcta preparació de les sessions en el comportament dels nens. Em proposo que, a banda de contenir nocions sobre organització i programacions d’activitats de lleure i educatives, es constituís una mena de fitxer de recursos centrat en el tema de la educació intercultural (donat que gran part l’alumnat dels centre és d’ètnia gitana,  i també hi ha molts nens pakistanesos, marroquins i provinents de països subsaharians; els conflictes entre els nens son molt freqüents).

De moment, he pogut començar a desenvolupar la primera acció, que comporta la preparació, implimentació i valoració de la sessió de formació.




domingo, 22 de marzo de 2015

Comencem!

Bona tarda,

Per començar a omplir aquest diari, considero important posar-vos en una mica en situació del meu centre de pràctiques.

La entitat on he estat fent pràctiques durant el trimestre anterior i ara també durant  aquest semestre és la Fundació CET10, empresa que es dedica al lleure educatiu. Dintre de totes les activitats i serveis que gestiona, estic realitzant el meu pràcticum al projecte social de la entitat, que es duu a terme en dues escoles considerades centres d'alta conflictivitat, al barri Besòs Mar, districte de Sant Martí, Barcelona. El projecte es duu a terme durant les tardes, fora de l'horari lectiu dels centres, i s'ofereixen activitats extraescolars als infants, per tal d'evitar que estiguin tot el temps en un entorn social i familiar moltes vegades força desafavorit. Vindria a ser com una mena de Centre Obert pero integrat a les mateixes escoles.

Aquest article del Diari de l'educació parla precisament d'un dels centres on s'està duent a terme el projecte i explica una mica quina és la idea amb que es va crear:


Durant el meu pràcticum I vaig poder fer una tasca d'observació i en aquest segon pràcticum espero poder aportar el meu granet de sorra, per tal d'ajudar a millorar el projecte, en la mesura del possible.

Espero des d'aquest espai poder anar compartint els meus avenços, fins aviat!